O nama

Galerija Waldinger

Gradske Galerije Osijek su ustanova u kulturi koju je Grad Osijek osnovao 2005. godine. Programska djelatnost Gradskih Galerija Osijek počela je u ožujku 2007. izložbenim programom te u lipnju 2007. kazališnim programom.

Kao nov kulturni centar u gradu Osijeku, koji u arhitektonsko-urbanističkom kompleksu povijesne Tvrđe obuhvaća izložbeni prostor Galerije Waldinger, Barutanu, prostor namijenjen scenskim izvedbama te prostor budućeg art-kina smješten u tvrđavskom bedemu.

Gradske galerije Osijek rade na aktivnoj transformaciji postojeće povijesne arhitekture u smjeru programske revitalizacije prostora i razvijaju strategije kojima bi postale relevantan lokalni i nacionalni centar suvremene umjetnosti, filmskih programa, te scenskih – izvedbenih umjetnosti, posvećen predstavljanju i produciranju, te istraživanju i dokumentiranju, kao i populariziranju svih vidova suvremenih umjetničkih praksi i suvremenog kazališnog i filmskog izričaja. Ti se ciljevi provode kontinuiranim izložbenim, scenskim i filmskim programom, te programom predstavljanja projekata različitih umjetničkih disciplina, poput suvremenog plesa, eksperimentalnog filma, eksperimentalne glazbe itd., kao i poticanjem teorijskog promišljanja suvremene kulture i umjetnosti teorijsko-istraživačkim i edukativnim programima (predavanja, razgovori, seminari, okrugli stolovi, radionice, izdavanje publikacija).

Od 2015. godine Gradske galerije Osijek započele su s novim programom namijenjenim djeci i mladima pod nazivom “Waldingerionica”. Cilj tog programa jest potaknuti djecu i mlade na aktivnije uključivanje u kulturne programe grada Osijeka; stvaranje navike i kulture posjećivanja muzeja i galerija – mjesta na kojima će se osjećati ugodno. Nadalje, želeći potaknuti njihovu kreativnost u umjetničkom izražavanju, a ujedno ih i naučiti nečemu novomu – o umjetnosti te gradu u kojem odrastaju, a sve to u svrhu što kvalitetnijeg i raznovrsnijeg provođenja slobodnog vremena. Naše radionice temeljimo i osmišljavamo u skladu s postavljenim izložbama u galeriji, čime želimo djeci i mladima približiti iste, upoznati ih s likovnim tehnikama, umjetnicima te prostorom u kojemu se nalaze, a sve to na njima zanimljiv i prihvatljiv način. Djecu i mlade kroz program vode naši stručni suradnici – povjesničari umjetnosti, prof. hrvatskog jezika i povijesti, kulturolozi te likovnjaci s Umjetničke akademije u Osijeku.


Ostalo: