PROJEKCIJE FILMOVA – Matija Debeljuh : VIDEO FORUM 2020 – utorak 20.-25.10.2020. – 17-20h – galerija Waldinger

Datum izložbe: 20. listopada 2020.

Download kataloga: 2-GRADSKE-GALERIJE-OSIJEK-VIDEO-FORUM-2020-MATIJA-DEBELJUH.docx

VIDEO FORUM 2020. – MATIJA DEBELJUH

U subotu, 17. listopada 2020. u 19 sati, u galeriji Waldinger, održana je projekcije filmova i razgovor s multimedijalnim umjetnikom Matijom Debeljuhom, u okviru programa VIDEO FORUM 2020.

Razgovor umjetnika s studentima Umjetničke akademije u Osijeku moderirala je Tanja Vrvilo.

Iako je ovaj program zamišljen kao jednodnevni događaj, odlučili smo ga ove godine produljiti u malu samostalnu izložbu kako bi mogli primiti što veći broj posjetitelja.

Tako će se filmske projekcije održavati kontinuirano sve do nedjelje 25.10.2020. u dvije dvorane Gradskih galerija Osijek.

Utorak, 20.10. – 25.10. – projekcije filmova: Contrada, Grad od Čelika, Gubilište.

Programska koncepcija: Branka Benčić

Godišnji program Gradskih galerija Osijek u 2020. godini nastavlja realizaciju programskih smjernica započetih osnivanjem ustanove, a to su promicanje i predstavljanje suvremenih umjetničkih praksi. 

Osnovne programske odrednice temelje se na prezentaciji, promociji, komunikaciji, razumijevanju suvremene umjetnosti, kroz realizaciju programa različitog formata, otvorenog za različite umjetničke medije, pozicije i prakse, a program je usmjeren kontekstualizaciji suvremene umjetnosti i širenju kruga njene publike.

Uz redovan galerijski program kojeg čine izložbe u okviru godišnjeg programa, nekoliko puta godišnje kao se zasebna programska jedinica realizira se VIDEO FORUM – program smješten u manjoj prostoriji – projekcijskoj dvorani Gradskih galerija Osijek.

VIDEO FORUM zamišljen je kao “project space” – usmjeren na prikavizanje video radova umjetnika, eksperimentalnog filma i drugih/novih audiovizualnih oblika. Predstavlja fleksibilan format projekcija, a oblikovan je kao jednokratan događaj ili mala samostalna izložba na principu 1 umjetnik – 1 rad (uz prisutnost umjetnika, kustosa, uz razgovor ili predavanje).

Program VIDEO FORUM predstavlja suvremenu audiovizualnu produkciju umjetnika, video radove umjetnika koji nastaju u prostoru suvremene umjetnosti. Problematizirajući odnose pokretnih slika i vizualnih umjetnosti prezentira se međunarodna  i hrvatska produkcija novih kinematografskih oblika, umjetničkog videa, eksperimentalnoga i alternativnog filma i multimedijalnih instalacija, kao dio kritičke forme i prakse koja postavlja niz pitanja, prihvaćajući različite prakse realizacije specifičnog  oblika “narativnog” videa, narativima koji nastaju refleksijom uvjeta prošlosti i perspektiva budućnosti, refleksijom društvenog, političkog, ekonomskog ili kulturnog konteksta. Filmografija Matije Debeljuha kontinuirano se bavi istraživanjem odnosa čovjeka, vremena i prostornog okruženja, mjesta i memorije, angažira odnose prošlosti i sadašnjosti, a manifestira se kompleksnim oblicima vizualnog prevođenja. Na taj način promišljanje ideje vremena, sjećanja i prošlosti – funkcionira kao narativna konstrukcija podložna pojedinačnim preispitivanjima…