POZIVNICA: UTOPIJA – MATIJA DEBELJUH – subota 14.10.2023. – 20h – galerija Waldinger

Datum: 13. listopada 2023.

Skidanje kataloga: MD_kratka-biografija_HR_upd_2023.doc

Gradske galerije Osijek pozivaju Vas na otvorenje izložbe Matije Debeljuha: “Utopija”. Izložba se otvara u galeriji Waldinger, Fakultetska 7, Osijek, u subotu, 14. listopada 2023. u 20 sati i ostaje otvorena do 02. studenoga 2023.

Radno vrijeme galerije Waldinger: utorak – nedjelja od 17 do 20 sati

Ulaz je slobodan.


“Utopija je prostorna instalacija. Prvi dio čini projekcija video rada. Riječ je o poetskoj posveti starosti koja je istovremeno i reminiscencija na Villu Idola, jednu od najljepših austrougarskih vila u Puli i socijalistički starački dom, a danas devastiranu zgradu, prepuštenu propadanju kao posljedici političke trgovine.

Drugi dio instalacije čine fotografije koje je umjetnik snimao kroz proteklih dvadesetak godina. To su segmenti iz svakodnevnog života, fragmenti autorovog pogleda, vizure bez značaja. Kao isprinte velikih dimenzija postavlja ih, vješa, preslaguje, gomila na bočnim stranicama konstrukcije. U samu instalaciju postavlja kamen, s diskretnim, jedva zamjetnim intervencijama kao fragilnim otiskom ljudskog djelovanja na geološku konfiguraciju. Taj heterogeni materijal – fotografije, video i kamen – različit uslijed materijalnosti medija i tvari, ali i u ritmu, dinamici i ekspresiji koje ostvaruju povezuju ishodišni postupak i zaključna intencija: to je dokumentiranje prolaznosti suptilno provučeno kroz trajanje različitih egzistencija i simboličkih razina.”

Izložba se otvara u sklopu programa Video Forum 2023., a realizirana je u suradnji s vodnjanskom galerijom Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost i Povijesnim i pomorskim muzejom Istre iz Pule.