POZIVNICA: OTVORENJE IZLOŽBE – Mihael Frančić: ENNUI – četvrtak 09.03.2023. – 19h – galerija Waldinger

Datum: 8. ožujka 2023.

Skidanje kataloga: za-WEB-Mihael-Francic-program-GG-03_2023-3.pdf

O projektu “A4 “

“A4” je nacionalni program koji povezuje studente likovnih akademija i povijesti umjetnosti, koncipiran u suradnji sa dosadašnjim sudionicima programa Fast Forward / Utorkom u Galeriji (Galeriji umjetnina u Splitu). Po javnom natječaju na nacionalnoj razini koji uključuje studente Sveučilišta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, već 5. godinu zaredom, izabiru se parovi umjetnika i povjesničara umjetnosti u svrhu organizacije  izložbe koje predstavlja studente izabranih Sveučilišta.

Program “A4” potiče suradnju budućih umjetnika i kustosa te svojim modelom odražava kontekst njihovog budućeg profesionalnog života, međuovisnosti i suradnje. Ambicija programa je i da u okvirima svog djelokruga poveže uključena Sveučilišta, a sudionicima se ostavlja na izbor žele li surađivati sa polaznicima svog ili nekog drugog sveučilišta.

Iz predgovora izložbe:

“Dugogodišnji doživljaji otuđenosti, depresije i straha kao aktualni tereti generacije Z, rezultirali su samonametnutom autorovom izoliranošću koja je ponajviše i dovela do njegovog eskapizma u sfere digitalnih medija, dok se osjećaji koji su se razvili sažimaju u zajedničku riječcu ennui. Originalno naslovna imenica francuskog jezika, ennui, u prijevodu na hrvatski jezik stoji za riječi dosada, bezvoljnost i nezadovoljstvo proizašli iz nedostatka životnog uzbuđenja. Spomenuti opisi postaju inspiracija za temu novog Frančićevog ciklusa.

Umjetnik Mihael Frančić stvara ciklus od osam psiholoških autoportreta donoseći njima svoje unutarnje stanje koje se odražava u depresiji, letargiji, anksioznosti te traumama. Iskustvene traume doživljene putem verbalnog i fizičkog nasilja pretočile su se u želju za izbjegavanjem nepotrebna isticanja pred masama. Ovoga puta umjetnik svjesno izlaže sebe na platnu. Podloga za rad su fotografije umjetnikova tijela i okoliša snimljene mobilnim uređajem iz različitih perspektiva. Perspektiva snimljenih fotografija formira realan (i jedini mogući) pogled na tijelo pojedinca koje ne izlazi iz njegovih okvira jer ih umjetnik stvara u dosezima vlastitih mogućnosti, odnosno položaja ruku. Intimne fotografije tijela s okolišem razvijaju se u digitalnom programu kao skice, a zatim se uljanim i akrilnim bojama prenašaju na slikarsko platno. Skice napravljene u digitalnom formatu iskazuju autorovu privrženost dugogodišnjem izvoru životnih iskustava. S druge strane, želja za izlaskom iz sigurne zone virtualnog svijeta nadjačala je samopotiskivane probleme koji su se katarzički pročistili fizičkim radom na djelu.” (Blaženka Miše)

O autorima izložbe:

Mihael Frančić rođen je 1998. godine u Splitu. Završio je Školu likovnih umjetnosti u Splitu 2017. godine, smjer slikarski dizajner. Apsolvent je diplomskog studija Odsjeka za slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi red. prof. art. (T) Viktora Popovića i doc. art. Neli Ružić. Realizirao je četiri samostalne i sudjelovao na nekoliko skupnih izložbi. Dobitnik je Nagrade Galerije umjetnina A4 (G. izdanje) za 2022. godinu s kolegicom Blaženkom Miše.

Blaženka Miše rođena je 1999. godine u Splitu. Završila je Srednju školu Ivana Lucića u Trogiru 2018. godine, gimnazijski smjer. Studentica je druge godine diplomskog studija na Odsjeku za pedagogiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu. Surađivala je na više studentskih izložbenih projekata. Dobitnica je Nagrade Galerije umjetnina A4 (5. izdanje) za 2022. godinu s kolegom Mihaelom Frančićem.

Izložba je ostvarena uz potporu Grada Osijeka i  Ministarstva kulture i medija.