POZIVNICA: OTVORENJE IZLOŽBE – IVANA MRČELA / IVANA OŽETSKI – subota 17.06.2023. – 19h – galerija Waldinger

Datum izložbe: 17. lipnja 2023.

Ivanu Ožetski zanima priroda u njezinim mnogobrojnim manifestacijama, od razina koje možemo vidjeti samo pod elektronskim mikroskopom do prave, žive prirode koju postavlja u galeriju. Bez obzira bavi li se skulpturama, objektima, reljefima, crtežima ili ambijentalnim instalacijama, njezina su ishodišta vezana uz organičku apstraktnu skulpturu 20. stoljeća, Land Art, djelomično i fenomene op-art- a. Njezini radovi od promatrača traže interaktivnost, pomnu kontemplaciju i znatiželju. Inzistirajući na dubokoj povezanosti frekvencija prirode s našim svakodnevnim postojanjem, ona otvara pozitivno polje mogućnosti koje se opire kaosu današnjeg svijeta.

Ako se Ivana Ožetski u svojim radovima bavi idejom povratka dubinskom razumijevanju prirode i njezinih zakona, mogli bismo primijetiti kako se Ivana Mrčela bavi dubljim i finijim razinama ljudske prirode koja je danas gotovo u potpunosti otrgnuta od prirodnih zakona; nije to samo digitalno i AI društvo, već se usprkos stalnom pozivanju na ekologiju i zelene politike gotovo svakodnevno zatičemo jednom nogom u okrutnom licemjerju prema drugim živim bićima, odnosno, biljnom i životinjskom kraljevstvu.

IZLOŽBA OSTAJE OTVORENA DO 16. srpnja 2023. / Ulaz je slobodan.


Ivana Ožetski (Zagreb 1971.), diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nastavnički odjel, smjer slikarstvo u klasi prof. Eugena Kokota. Godine 2016. dovršava postdiplomski studij slikarstva, na akademiji za likovnu umetnost in oblikovanje u Ljubljani, s magistarskom temom “Sjena i njezina boja” (mentori: doc. mag. Ksenija Čerče, prof. dr. Jure Mikuž). Članica je HDLU- a, HZSU- a i Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara.


Ivana Mrčela (Čakovec, 1984.); nakon diplome na studiju modnog dizajna na Tekstilnotehnološkom fakultetu u Zagrebu 2007., upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, koju završava u rujnu 2012. godine u klasi prof. Svjetlana Junakovića. Iza nje je 20 samostalnih
te 82 skupne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu.