POZIVNICA: NOĆ MUZEJA 2019. – petak 01.02.2019. – galerija Waldinger

Datum: 1. veljače 2019.

Skidanje kataloga: noc-muzeja-2019-poziv.docx

I ove godine, javna ustanova Gradske galerije Osijek u svojoj galeriji Waldinger, bogatim programom podržava i obilježava izuzetnu manifestaciju „Noć muzeja“.

…Da, to je ono mjesto, na kraju mračne Fakultetske ulice u Tvrđi, tik do Vodenih vrata, koje svojim programom sustavno promiče i predstavlja osječkoj publici najinovativnije umjetničke prakse. Afirmirali smo se prema suvremenim modelima i strategijama institucionalne prezentacije likovne umjetnosti i mjesto smo koje aktivno promovira progresivna i inovativna ostvarenja suvremene likovne umjetnosti, te kazališnog i filmskog izričaja domaćih i međunarodnih autora.

I baš, kao za inat, ali sukladno svojim predpubertetskim godinama (prevalili smo već trinaestu preko leđa) u ovogodišnju zajedničku temu manifestacije „Noć muzeja 2019.“ – „inovacije i digitalna budućnost“ odlučili smo vas pozvati na „klasičnu“ slikarsku izložbu, k tome još i retrospektivnu, našega dragoga sugrađanina, cijenjenog akademskog slikara Josipa Alebića!

Tako ćete imati prilike uživati u slikama i crtežima nastalim između 1971. i 2019.

Ali to nije sve!

Kao mjesto koje intenzivno i predano radi na projektu razvoja publike, odnosno svake subote održava likovne radionice za djecu, Gradske galerije Osijek, u svojoj inovativnosti i uključenju u digitalnu budućnost, otišle su i korak dalje: tako će naši najmlađi sugrađani, u večernjem izdanju likovne radionice za djecu „Waldingerionica by po Mraku“, alebićevske motive Slavonije i ravničarskoga pejzaža, zemljišta i močvare pokušati interpretirati više nego doslovno – koristeći se bojama koje ćemo sami umiješati od slavonskog blata, i snijega (te još pokojeg tajnog sastojka)!

Za ozbiljniji, da ne kažemo odrasliji, dio publike pobrinuti će se sam autor. Tako ćete moći, u neformalnom okruženju, uz šalicu toploga čaja ili kuhanoga vina, i proćaskati s Josipom Alebićem – o njegovim, ali zašto ne i o svojim djelima. A, možda se odvaži i nacrta nešto pred vama (ili s vama) – tko će ga znati?!

A na kraju, već tradicionalno, pozivamo vas na koncert osječkog jazz banda „Argus“, koji će nas svojom odličnom svirkom odvesti prema novome subotnjem jutru…

Vjerujemo kako ćete podržati naša nastojanja da vam pružimo jedinstven doživljaj i pridružiti nam se u veeelikom broju, baš kao što i mi podržavamo sve vrste inovativnosti i digitalne budućnosti naših muzeja i galerija.

 


Srdačan pozdrav iz Galerije Waldinger

— (s kraja mračne Fakultetske ulice u Tvrđi, tik do Vodenih vrata, gdje ponekad, ali samo ponekad i uspijemo uhvatiti Wi-Fi signal).