izdržati svom [nevoljenom] vremenu usprkos – grupna izložba

Datum izložbe: 8. srpnja 2022.

Izložba Izdržati svom (nevoljenom) vremenu usprkos bila je druga tematska obljetnička izložba povodom 25 godina djelovanja Galerije Kortil iz Rijeke. Izložbom se obilježila i dugogodišnja uspješna suradnja galerije Kortil s umjetničkom agencijom Kopart kroz promociju najistaknutijih modernih i suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika. Radi se o djelima umjetnika bez čijeg doprinosa ne možemo zamisliti već danas povijest moderne i suvremene hrvatske likovne scene.

Kako i Gradske galerije Osijek ove godine obilježavaju 15 godina od početka svog izložbenog programa, a s Galerijom Kortil već nekoliko godina surađujemo na projektu A4, odlučili smo osječkoj publici predstaviti ovu značajnu izložbu i to upravo u okviru manifestacije Osječko ljeto kulture u kojoj Gradske galerije sudjeluju sa svojim programima, također, punih 15 godina.

Kroz djela Đure Sedera, Borisa Bućana, Jagode Buić, Nives Kavurić Kurtović, Vatroslava Kuliša, Matka Trebotića, Šime Perića, Ede Murtića, Peruška Bogdanića, Brune Mascarellija, Petra Dolića, Ante Kuduza, Dine Trtovca, Dalibora Paraća, Baneta Milenkovića, Dalibora Jelavića i Lidije Šeler, u svojoj izložbenoj koncepciji, kustosica Iva Körbler predstavlja i tematizira njihov morfološki i stilski različit pristup pejzažu i motivima iz prirode.

U suprotstavljanju apstraktnog i figurativnog pola, jače ili manje izraženog kolorizma, slabije ili više dinamizirane geste, odnosno, ekspresije ili intimističkog pristupa materiji i temi otkriva se važna dionica hrvatskog suvremenog slikarstva – ali i skulpture – koja se u kontinuitetu polarizira između naglašene ekspresije i kolorističke, lirske, meditativne apstrakcije, kao i prijelazima reduciranog motiva koji ne gubi prepoznatljiva obilježja.

Gradske galerije Osijek zahvaljuju Galeriji Kortil, umjetničkoj agenciji Kopart i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke, Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti i Galeriji Kranjčar iz Zagreba, Muzeju grada Rovinja, Muzeju likovnih umjetnosti iz Osijeka, gospođi Dagmar Maneghello i svim umjetnicima koji su nam ustupili svoja djela kako bi mogli realizirati ovu izložbu.


Fotogaleriju s otvorenja izložbe možete pogledati ovdjeVideo s otvorenja izložbe: