? ? ?̌

Datum izložbe: 28. svibnja 2020.

Pozdrav! Ja sam Bežpastela i ovaj bi dan bio posvećen samo meni i mojim osobinama da se nije ugurala ona uobražena Ljubičastapastela, koja je trebala o sebi govoriti jučer, ali očito nije pa sad moram s njom dijeliti dan i vašu pažnju! No, dobro, ja se (za razliku od nje) ne želim ni isticati ni nametati. Iskoristiti ću ovo pola dana da vam se predstavim najbolje što mogu…

Ja sam bež boje. Nisam ni svijetlo-sivkasto-žućkasta niti blijedo-sivkasto-žuta nego bež! Napokon sam dočekala dan kada će se govoriti samo o meni! Nažalost, inače tome nije tako… Ali ja ne marim, Ja sam pouzdana boja i ponosim se time! Iako mnogi kažu da sam kroz godine postala nadimkom za dosadno i ne avanturističko, da sam simbol za neodlučnost, pomanjkanje hrabrosti, slijepo prihvaćanje tuđeg mišljenja, povodljivost, ja ipak pružam ljudima koji me vole i cijene osjećaj smirenja, udobnosti i sigurnosti. Mnogi su zaljubljeni u mene i moju prirodnost; svojom jednostavnošću uzdižem ih i punim energijom. Idealna sam za turbulentne životne situacije, jer pružam stabilnost, mir i utjehu. Ja odmaram! I idealno sam prazno platno za hrabre i teške boje, no u ovome zadatku ne želim biti prazno platno, ne želim biti podloga, želim biti zvijezda vaših slika – želim biti glavna, osnovna i jedina boja na njima!


Evo zadatka:

Danas ćeš slikati pejsaže, ali umjesto vodenih boja koristiti ćeš kavu. Da, dobro si razumio – KAVU! Dakle, zamoli roditelje da skuhaju jaku kavu – što jača to bolja. Dok se kava hladi ti pripremi nekoliko praznih šalica, čašu vode, kistove i akvarel-papir (to je onaj hrapavi). Kad se kava ohladila podijeli kavu u onoliko šalica koliko želiš dobiti nijansi. Ostavi u jednoj šalici jaku kavu, a u druge dodavaj vodu – u svaku sljedeću šalicu malo više nego u prošlu pa ćeš tako dobiti sve svjetlije i svjetlije nijanse (vidi video). Zatim izađi u prirodu ili sjedni na balkon ili ispred prozora i naslikaj pejzaž pred sobom.

Zadatak možeš izvesti i s vodenim (akvarel) bojama, temperama ili akrilom, ali i u nekoj drugoj boji. Bitno je samo da koristiš samo jednu boju uz dodatak različitih količina vode. Uživaj u onome što vidiš – tako će slika uvijek odlično ispasti!No, prije nego se baciš na „posao“: 

a) poslušaj pismo gospođice Bežpastele:

b) pročitaj nekoliko zanimljivosti o bež boji:

Naziv bež (beige) dolazi od francuske riječi za prirodnu vunu – svježe ostriženu ovčju vunu koja se prodavala na Kraljevskim zimskim sajmovima.

Prva upotreba riječi bež za boju zabilježena je u Francuskoj 1855, a u Engleskoj 1887.

Bež boja mješavina je topline smeđe i svježine i hladnoće bijele boje.

Bež nije jedna egzaktna boja, ona je više niz različitih nijansi i intenziteta (stupnjeva).

Bež je slična boja boji slonovače
(ivory), ali to nije ista boja.

Anti-Ivory In Hong Kong: 'Broken System Greased With The Fresh ...

(Slonovača je naziv za materijal koji se pravi od kljova, određenih životinja kao što su slonovi, nilski konji, morževi i sl. Najčešće se dobiva od slonovih kljova, pa otuda i naziv slonovača.

Slonovača se koristi u pravljenju ukrasnih predmeta ili predmeta za praktičnu upotrebu. Prije korištenja umjetnih materijala (plastika i sl.), slonovača se koristila za pravljenje bilijarskih kugli, tipki za klavirdugmadi i raznih ukrasa.

Zbog masovnog opadanja populacije životinja koja se koristi za proizvodnju slonovače, uslijedila je svjetska zabrana trgovine slonovačom 1989.)

Izraz „kula od slonovače“ koristi se za opisivanje mjesta, odnosno, utočište na osami za bijeg od svijeta. Ponekad se koristi i za opisivanje osobe koja je izgubila doticaj sa stvarnošću. 

Druge riječi koje predstavljaju različite nijanse, tonove i zasićenosti bež boje su: boja deve; boja zobi; boja pijeska; boja keksa; krem; boja gljive, dok boju slonovače predstavljaju i: mliječno bijela; boja bisera; boja opala.

Bež boja je jedna od najpopularnijih boja pri uređenju i dekoraciji interijera. Takvi interijeri osiguravaju dobru ravnotežu neutralnosti, mirnoće i udobnosti pa pružaju idealan osjećaj toplog doma.

1960-ih, američka kompanija AT&T proizvela je telefone boje pijeska, koji su našli široku primjenu u mnogim američkim kućanstvima i tvrtkama. U svojoj su marketinškoj kampanji te telefone predstavljali kao bež telefone pa tako i dan-danas mnogi Amerikanci boju pijeska nazivaju bež.

U 1980-ima izraz „bež kutija“ označavao je osobna računala. Tih je godina započela masovna proizvodnja osobnih računala i sva su bila bež boje. Ta je boja bila izabrana zato da se računala što bolje uklope u različito opremljena kućanstva i urede te ostalu uredsku opremu koja je, također, bila iste boje. Kako su, iz godine u godinu, izlazila sve bolja i kvalitetnija računala, izraz se počeo koristiti za zastarjelu računalnu opremu, a danas je taj izraz zamijenjen izrazom „bijela kutija“. 

U tiskarama bež boju je neizmjerno teško, gotovo nemoguće proizvesti, jer za nju treba jako malo tinte pa se strojevi zbune. Zato u tisku često ispadne rozikasta ili zelenkasta, ovisno o printeru.

Na japanskom jeziku bež boja se zove shironeri – to je tradicionalna japanska boja kojom se boja prirodna svile, a koristi od 660. godine, najčešće za izradu kimona.

Unbleached silk jacket

  

Osobe koje se odijevaju pretežito u bež odjeću odaju želju za udobnošću, ne žele se isticati nego prije izgubiti u gomili. Nisu prirodno impulzivni, ali često imaju veliki (ponekad i opsesivni) nagon za urednošću i čistoćom. Iako možda sami nisu umjetnici izuzetno cijene sve vrste umjetnosti. Njihov je fokus na prijateljima i obitelji, srdačni su, gostoljubivi i rado pomažu drugima. Ljubitelji su tradicionalnosti i jako žele da ih se doživljava kao normalne, kao većinu.

Jeste li znali da postoji Bež morska mačka (Parmaturus bigus). Prvi zabilježeni primjerak bila je ženka snimljena kraj obale Queenslanda u Australiji, dužine 72 cm.

No, i u Hrvatskoj postoji vrsta iz iste porodice to je Morska mačka bljedica! To je riba hrskavičnjača iz porodice Scylorhinidae. Ima izduženo i vretenasto tijelo. Može narasti do 100 cm dužine. Ima tupastu glavu i hrapavu kožu. Oblikom tijela podsjeća na morskog psa. Bljedicu možemo pronaći u cijelom Jadranu, a najviše je ima u srednjem Jadranu, van Dugog otoka te između Šolte i Visa. Najčešće živi na dubinama od 100 do 200 metara ali zalazi i pliće, na dubine do 5 metara. Mlađi primjerci se uglavnom hrane planktonima, a odrasle mačke rakovima, manjom ribom i glavonošcima.

Mačje krzno bež boje jedno od sedam najrjeđih na svijetu i da ih nema među domaćim mačkama nego se moraju posebno uzgajati.

(npr. Britanska kratkodlaka mačka).

  

Jeste li znali da je boja Univerzuma bež boje? E pa jest! Naime, Karl Glazebrook i  Ivan Baldry, astronomi s američkog sveučilišta John Hopkins, 2000. su godine, odlučili odrediti boju Univerzuma (svijet u ukupnosti Zemlje i Svemira). Napravili su to tako da su prikupili elektromagnetska zračenja svjetlosti od 200 000 zvijezda i galaksija udaljenih i do nekoliko bilijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Zatim su lomili te zrake svjetlosti kroz različite boje spektra i izračunali prosječnu vrijednost koju daje sva ta svjetlost zajedno. Brojčanu vrijednost koju su dobili pretvorili su u boju koju ljudsko oko može percipirati i dobili su rezultat – bila je to nijansa bež boje, slična boji kave s mlijekom – nazvali su je Cosmic Latte.

 

I za kraj jedna pametna:

Bež je atmosfera. Ona je krem juha, slonovača, slatko vrhnje, kamen, kruh, cappuccino. Ona je…, e pa ona je – čarobna! (Albert Hadley)

+ jedna zagonetka:

Nitko od njih nema kose,

Pa kod kuće kapu nose.

Kad se jesen njima javi,

U svijet odu – gologlavi.