? ? ? ?

Datum izložbe: 18. lipnja 2020.

Pozdrav! Ja sam Crnapastela i ovaj dan je posvećen meni i mojim osobinama…

Ja sam crne boje. Znam, reći ćete, crna je odsustvo svjetla, crna je – neboja. Možda, u znanosti, ali u umjetnosti ja sam mješavina svih boja. Sve boje su u meni! Zlobnici će reći da sam odsutna, tužna, troma, depresivna, pesimistična, konzervativna, negativna, nesretna, neprijateljska i nedostupna. Kažu da volim sve kontrolirati; da sam mračna, strašna, čak i zla! Da sam mrak u kojemu stanuju čudovišta! Pa što?! Ako u meni i stanuje poneko čudovište koje ne možete vidjeti imam sretnu vijest za sve – ni čudovište ne može vidjeti vas! Prema tome ne može vam ništa! U meni ste sigurni! Ja upijam sve! Svu negativnu energiju i svu svjetlost, ali i sva čudovišta! Ja ne reflektiram (otpuštam/šaljem) ništa izvan sebe. Ni svjetlost, ni toplinu, a svakako ne čudovišta!!! Naprotiv, ja sam boja koja štiti! Snažna sam, disciplinirana, odlučna, elegantna, profesionalna, sofisticirana, dramatična, moderna i neovisna. Da, i misteriozna sam, ali kome u životu ne treba malo misterije?!

Jer crna postoji – kad svjetlo ne postoji, a time se ne može pohvaliti niti jedna druga boja!

I ne bojte se nikada tapkanja u mraku, puta u neotkriveno, otkrivanja nepoznatoga, jer samo tako ćete otapkati do svjetla, otkriti neotkriveno, a nepoznato upoznati!A sad, evo vam, crno na bijelo, vaš sljedeći zadatak:

Postani ???????? ? ????????? na jedan dan. Osmisli svoj vlastiti grad. Učiniti ćeš to tako što ćeš prikupiti kartonske kutijice raznih veličina i oblika i od njih složiti maketu svog izmaštanog grada iz mašte. Na kutijicama nacrtaj ili izreži prozore i vrata. (???? ?????). Budi hrabar, poput nas, pa izradi misteriozni crni grad, ali možeš to učiniti i u nekoj drugoj boji. Svom gradu možeš dodati i parkove i dječja igrališta, ali, naravno i stanovnike. ??? ??????? ?? ? ?????̌????? ?? ?????! Zadatak možeš izvesti u likovnoj tehnici po želji.No, prije nego se baciš na „posao“: 

a) poslušaj pismo gospođice Crnepastele:


b) pročitaj nekoliko zanimljivosti o crnoj boji:I za kraj, jedan citat:


Trebalo mi je 40 godina da otkrijem kako je crna kraljica svih boja.

Auguste Renoir (francuski slikar, 1841. – 1919.). Jedan od najistaknutijih predstavnika impresionizma.

 
+ (jedno) dvije zagonetke:

a) Crno ruho ima, repom rado klima, u gaju skakuta, frula mu je žuta.  

  b) Nit’ šušnu nit’ bušnu, a u kuću uđe.