? ? ? ? ? ? ?̌ ?

Datum izložbe: 14. lipnja 2020.

Pozdrav! Mi smo Kožnatepastele i ovaj dan je posvećen nama i našim osobinama!

Oprostite, oprostite, oprostite! Znamo da vam se čini kao cijela vječnost, jer je prošlo punih sedam dana od vašeg posljednjeg zadatka, ali mi Pastele nismo mirovale, već smo proputovale čitav svijet u potrazi za eliksirom inspiracije za vaš sljedeći zadatak. I pronašle smo ga! U ljudima! Jer i mi smo boje ljudske kože. Djeca nas od milja zovu „kožnate“ boje, ali mi se ne ljutimo. Jer sve boje svijeta i jesu u nama! Ljudska koža je neizmjerno raznobojna. I samo vaša, ljudska (Homo sapiens) vrsta, za razliku od svih drugih vrsta na našoj planeti razvila je jedinstvenu paletu boja, koja varira u, naoko, jedva primjetnim, ali gotovo bezbrojnim tonovima – od blijede slonovače do najtamnije smeđe. A nas šest smo samo počasno izaslanstvo svih ostalih – kožnatih boja i svih kožnatih ljudi. Zato što je koža jedinstvena kod svake osobe!

Dakle, prije nego što smo mogle vama zadale vaš zadatak, morale smo i mi obaviti naš zadatak. Tako je svaka od nas otputovala na jedan od kontinenata. Posjetile smo Afriku, Aziju, Sjevernu (i Srednju Ameriku), Južnu Ameriku, Australiju (i Oceaniju) te Europu. Jedino se na Antarktik, ovako gole i bose, nismo usudile otići. Uglavnom, na našem putovanju svijetom upoznale smo fantastične umjetnike čija smo vam djela donijele da ih pogledate i proučite. Sva ona slave ljudsko tijelo u svoj njegovoj veličini! I sve boje Svijeta su u njima! (Uključujući i nas!)


No, prije nego što uronite u proučavanje djela ovih suvremenih svjetskih umjetnika pokušajte odraditi današnji zadatak:

Za ovaj će vam zadatak trebati akvarel, gvaš, tempere, uljane ili akrilne boje! I kistovi! Pogledajte fotografiju ispod i pokušajte umiješati što više raznih tonova ljudske kože.


U tome će vam malo pomoći naš video.

Mješavinu boja za ostale tonove pokušajte dokučiti sami. Eksperimentirajte! Kad ste zadovoljni s postignutim tonovima upotrijebite svoje umiješane kožnate boje za slikanje dijelova ljudskog tijela – pokušajte sa šakama, stopalima, uhom, koljenom… Nešto poput ovih primjera, izraelske umjetnice, južnoafričkog podrijetla – Shirley Faktor:

Shirley Faktor: Handpainted 2


Portrait of a Marriage, part 1Ne mora to uvijek biti portret, zar ne?! 


No, prije nego se baciš na „posao“ možeš:

a) poslušati pismo jedne od gospođica Kožnatihpastela:

b) pročitati nekoliko zanimljivosti koži:


I jedan citat nepoznatog (nam) autora:

Jedina istinska boja Svijeta je boja
ljudskoga tijela!


+ (čak) dvije zagonetke:


1) Stvara zrak, živi bez tijela, sluša bez ušiju, govori bez usta. Što je to?


2) Što ima palac i četiri prsta, a nije dio tijela?…a čim riješite ove zagonetke, upustite se u, još jednu, veeeliku i zagonetnu avanturu otkrivanja djela suvremenih umjetnika sa svih kontinenata (prilozi u PDF-u)… Uživajte!!!