? ? ? ? ? ?

Datum izložbe: 25. svibnja 2020.

Pozdrav! Ja sam Bijelapastela i ovaj dan je posvećen meni i mojim osobinama!!

Ja sam bijele boje. Iako neki kažu da bijela nije boja i zovu me pogrdnim imenima kao što su neboja, nešarena ili akromatska boja. Ali bez mene ne bi mogli vidjeti niti jednu drugu boju, jer ja reflektiram čitav vidljivi svjetlosni spektar prema oku.

Pa vidite me? Zar ne?! A sad pogledajte zadatak:

„???????̌???“ ?? ???? ???? ? ?????đ? ???????? ?????? ????, ????̌? ??????????? ? ??????? ?? (???? ?????). ??????? ???̌??̌ ??????? ? ???????? ??????? ?? ?̌????, ??? ? ? ????? ?????? ????.



No, prije nego se baciš na „posao“ možeš


a) poslušati pismo gospođice Bijelepastele:


b) pročitati nekoliko zanimljivosti o bijeloj boji:

✶ Sunce je zapravo bijelo! Promatrano iz aviona na vrlo velikoj visina, iz svemira ili sa Mjeseca sunce je bijelo. Promatrano od dolje, zbog Zemljine atmosfere, čini nam se žutim.

✶ Moljci i skakavci imaju bijelu krv.

✶ Bijela je jedna od prvih boja upotrijebljenih u umjetnosti na prapovijesnim špiljskim crtežima, poput onih u Lascaux-u, u Francuskoj, koristeći se kamenom zvanim kalcit i kredom kao risaljkom.

✶ Kad je o okusima riječ bijela asocira na slanost.

✶ Kad je o hrani riječ, bijela hrana poigrava se s našim umom do te mjere da može izazvati prejedanje zato što nam se čini praznom i bezopasnom.

 ✶ Bijela simbolizira buđenje, otvorenost, rast i kreativnost.

✶ Ponekad simbolizira plemstvo.

✶ Kraljeve udovice oblačile su se u bijelo za vrijeme žalovanja.

✶ Bijela zastava simbolizira primirje.

✶ Automobili bijele boje sudionici su najmanjeg broja automobilskih nesreća.

✶ S druge strane, ptice će u 60% slučajeva češće ispustiti svoj izmet na bijela vozila. Ornitolozi misle da to čine iz samoobrane, jer bijelu boju povezuju s grabežljivcima.

✶ Drevni su Grci spavali u bijelom da si osiguraju ugodne snove.

✶ Bijela boja na televizijskim i računalnim ekranima nastaje miješanjem crvene, plave i zelene svjetlosti.

✶ Postoji izraz „bijela svjetlost“, ali svjetlost nije bijela, ona je nevidljiva – mi vidimo tek ono s čim se ona sudara.

✶ Svi mislimo da je snijeg bijele boje, ali ako je snijeg smrznuta voda, a i voda i svjetlost su prozirni, zašto se snijeg čini bijelim? Zato što kristali leda (ili dlake na krznu polarnog medvjeda), iako su pojedinačno prozirni, grupirani skupa doslovno odbijaju svjetlost natrag prema nama i tako nam se čine bijelima.

✶ Dugo se mislilo kako Eskimi koriste najviše riječi za opisivanje snijega – oko 50. Ipak, nedavno je dokazano kako su Škoti apsolutni rekorderi sa 421 riječju za snijeg.

✶ Oblaci su bijeli iz istog razloga kao i snijeg. Oni se sastoje od mnoštva kapljica vode pomiješanih sa zrakom koji reflektiraju, upijaju i lome sunčevu svjetlost.

✶ Medicinsko osoblje započelo je s nošenjem bijelih uniformi oko 1900-te, tako da bi se prašina i prljavština, za koju se vjerovalo da uzrokuje infekcije, bolje vidjela.

 ✶ U našoj kulturi bijela simbolizira čistoću, dok u Afričkoj kulturi simbolizira smrt, baš kao i u Kini, gdje je bijela boja boja žalovanja i nosi se na pogrebima.

✶ Prvu bijelu vjenčanicu nosila je kraljica Viktorija na svom vjenčanju 10.02.1840.. Do tada su se mladenke oblačile u haljine pastelnih boja. Od toga dana običaj bijele vjenčanice proširio se svijetom i zadržao se sve do danas.

✶ Bijele prostorije doimaju se većima nego što uistinu jesu.

✶ Bijela je idealna podloga, jer uz nju sve ostale boje čine se intenzivnijima.

✶ Previše bijele može biti neugodno, čak zasljepljujuće.

✶ U Japanu se bijela smatra svetom bojom.

Francuski slikar i jedan od najistaknutijih predstavnika impresionizma, Pierre-Auguste Renoir (1841. – 1919.) izjavio je kako ništa nije tako teško, a istovremeno tako uzbudljivo kao slikati bijelo na bijelom.   

✶ I za kraj jedna Baskijska narodna poslovica:

Nije sve što je bijelo – brašno.

+ jedna zagonetka:

Iz visine gusto pada,

Nikad padom ne nastrada,

A kad toplo sunce svane,

Rastopi se i nestane.